Kako je primeren PR pomagal prodati Outfit 7 in ali lahko pomaga tudi vašemu podjetju

Naj za uvod zapišem, da se o dejanski prodaji na Cipru baziranega podjetja Outfit 7 še vedno samo špekulira. Prav tako o ceni.

 

Prve resne informacije o prodaji oz. pričetku prodajnega postopka podjetja Ize in Sama Logina so se pojavile v začetku novembra 2016, ko je v medije pricurljala informacija, da sta za ta postopek najela mednarodno investicijsko banko Goldman Sachs Group inc.

 

Seznzacionalne medijske objave so po eni strani zanimivo branje za vso laično javnost, po drugi strani pa lahko intenzivno vplivajo na postopek prodaje podjetja. Poročanje medijev v najslabšem primeru pripelje tudi do tega, da posel na koncu ni sklenjen ali pa je sklenjen pod slabšimi pogoji kot sicer.

 

Sama težko verjamem v »naključnost« objav povezanih s prodajo podjetja Outfit 7. Seveda s tem ne mislim na objave slovenskih medijev, ki so bolj ali manj povzetki tujih in na samo investicijo oz. prodajo podjetja nimajo vpliva. Zanimive so predvsem objave npr. v tujih finančnih medijih npr. www.bloomberg.com. Kaj bi torej lahko poročanje oz. špekuliranje takšnega medija prineslo Loginovima in ostalim lastnikom?

 

• Če podjetje resnega kupca še nima bi to spodbudilo trg in o prodaji »obvestilo« tudi tista podjetja, ki morda niso potencialni kupci »na prvo žogo«
• Medijsko špekuliranje lahko dejansko pomaga pri izboljševanju pogajalske pozicije prodajalca (poročanje o visoki ceni le-to dejansko porine navzgor)
• Če so pogajanja v začetni fazi lahko medijske objave o prodaji spodbudijo »konkurenčnost« postopka (pojavijo se dodatni potencialni kupci)
• Ugled

 

To so seveda pozitivni učinki medijskih objav o prodaji. Ne bi torej presenetilo, če bi objave o podaji podjetja Outfit 7 (premišljeno) lansiralo kar samo svetovalno podjetje, ki je dobilo mandat (Goldman Sachs Group).

 

V postopkih prodaje pa je pogosto opaziti tudi drugo plat, ko npr. potencialni kupec ali konkurenčno podjetje, ki je prav tako v postopku prodaje in se »bori« za istega kupca lansira negativne, javnosti nepoznane podatke o podjetju, z namenom lažjega, cenejšega, ali celo sovražnega, prevzema.

 

Ali bi lahko PR uporabili tudi v primeru prodaj malih in srednjih slovenskih podjetij?

Ključnega pomena, da PR pri prodaji podjetja doseže pozitiven učinek je, da je z njim dejansko doseže tiste potencialne kupce oz. publiko, ki smo jo ciljali in pri tem ne naredi nepotrebne škode.

 

Za slovenska podjetja menim, da takšna taktika večinoma ni primerna iz naslednjih razlogov:
• Večina zaposlenih je iz lokalnega okolja (in izvedeti o prodaji iz medijev na zaposlene nima pozitivnega vpliva)
• Močna vpetost v lokalno poslovno okolje (kupci, dobavitelji)
• Strah pred tujimi investicijami in negativna konotacija prodaje podjetja
• Senzacionalistično poročanje medijev (ki hitro dodajo še kaj negativnega saj se tako novica bolje prodaja)

 

Če se vendarle odločite, da uporabite takšno taktiko, to napravite premišljeno in ob pomoči strokovnega svetovalca za prodajo podjetij in/ali PR.

 

Mateja Ahej